Niko Ranta

Olen Niko Ranta, 25-vuotias tamperelainen. Nykyisin toimin Same Goalilla, Matiaksen oikeana kätenä, yleismiehenä tekemässä kaikenlaista kahvinkeitosta kuvankäsittelyyn. Tuotan monenlaista mainosmateriaalia, kansikuvia niin valmennusryhmiin kuin YouTubeen, ylläpidän valmennusten Facebook-ryhmiä, olen mukana uusien valmennusten ja tuotteiden ideoinnissa, sekä käsikirjoitan ja kuvaan videoita.

Tehtäväkenttäni on aika laaja ja siksi sitä ei voi oikein tarkemmin luokitella. Parasta tässä työssä on nähdä oman kovan työn tulos ja päästä toteuttamaan itseään, milloin missäkin muodossa ja ennen kaikkea, kun harrastuksesta on pystynyt tekemään itselleen ammatin Koulutukseltani olen merkonomi ja sähköasentaja, joista jälkimmäistä teen nykyisin työkseni.

Harrastuksiini kuuluu kuntosali, valokuvaus / kuvankäsittely sekä kesälajien kuningas golf. Urheilu on aina ollut jollain tasolla läsnä elämässäni, välillä tavoitteellisemmin ja välillä vain kuntoilumielessä. Nuorena harrastin montaa lajia samaan aikaan, mutta loppujen lopuksi päädyin keskittymään ainoastaan kilpauintiin. Kaakeleita tuli katseltua yli 10 vuotta, minkä jälkeen selkä alkoi vaivata ja harjoittelusta tuli pitkä tauko. Samalla myös motivaatio alkoi pikkuhiljaa hiipumaan. Yhtäkkiä oli aikaa nähdä kavereita ja elää ilman harjoituksia ja kisoja, joihin oli aikaisemmin mennyt lähes kaikki vapaa-aika. Se tunne vei mennessään ja uinti sai jäädä. Lisääntynyt vapaa-aika toi mukanaan uutena harrastuksena kuvaamisen.

Rippilahjaksi saadulla kameralla tuli kesäisin kuvailtua kaikenlaista mopoilla kikkailua, joka kuului nuoruuden kesien ajanviettoon. Syksyn saavuttua mopot saivat jäädä ja siirryimme paikallisen jäähallin taakse kuvaamaan laskettelua, siellä kun lunta oli lähes aina. Lumien sadettua siirryimme sitten paikallisen laskettelukeskuksen kimppuun. Pikkuhiljaa taitojen ja varallisuuden karttuessa tuli ostettua järjestelmäkamera ja siihen erilaisia linssejä. Samalla myös siirryimme kuvaamaan pitkin Tampereen katuja rinteiden sijasta.

Oli hienoa kierrellä pitkin yöllisiä katuja ja etsiä paikkoja, joihin saisi kehiteltyä lumesta jonkinlaisen ”setupin”, jossa laskijat saivat sitten kehitellä temppujaan. Pitkiä ja kylmiä pakkasöitä on siis takana niitäkin jo lähes 10 vuoden ajalta. Kuntosalilla olen käynyt uintiajoista lähtien, mutta oikeastaan vasta täysi-ikäisenä aloin käymään aktiivisemmin ja hieman enemmän tavoitteellisemmin.

Vuonna 2018 aloin miettiä, että lähtisin johonkin valmennukseen mukaan ja saisin vietyä sitäkin harrastusta ja omaa hyvinvointia hieman parempaan suuntaan. Netissä tuli vastaan Matiaksen ensimmäinen ryhmävalmennus ja asiaa jonkin aikaa pohdittuani päätin lähteä mukaan. Se ei olisi voinut olla parempi päätös, koska omalta osaltaan tuo päätös on johdattanut itseni tähän asemaan. Valmennuksen loppupuolella meillä oli yhteistreenit Tampereella ja tapasin Matiaksen ensimmäistä kertaa. Matias oli puhunut tulevaisuuden suunnitelmistaan kasvattaa Same Goalia yrityksenä ja omista tavoitteistaan sen suhteen, ja samalla tuli maininneeksi tarvitsevansa kuvaajan jossain vaiheessa avukseen. Se lause jäi pyörimään itselläni päähän ja päätin kirjoittaa Matiakselle sähköpostin, jossa kerroin itsestäni ja siitä, kuinka uskoin voivani auttaa häntä, niin kuin hän auttoi itseäni pudottamaan painoa. Innostuin hänen tavastaan ja ajatuksestaan kannustaa kaikkia menemään kohti omia unelmiaan ja tavoitteitaan, joten uskalsin tavoitella omaani. Meni muutama päivä ja olimmekin jo kuvaamassa tekniikkavideoita seuraavaa valmennusta varten Tampereen WFC:llä.

Siitä alkoi meidän yhteinen taival. Kesän aikana kävimme useampaan kertaan kuvaamassa, olihan liikkeitä toista sataa kuvattavaksi ja aikaa yleensä vain rajallinen määrä oman työni ja Matiaksen treeniaikataulujen puitteissa. Pikkuhiljaa rupesin harjoittelemaan myös kuvankäsittelyä, jotta voisin tuottaa myös mainosmateriaaleja valmennuksiin ja tuotteisiin. Vei paljon aikaa molemmilta, että löysimme yhteisen ajatuksen siitä, miltä lopputuloksen pitäisi milloinkin näyttää. Harjoittelemalla oppii, kuuluu vanha sanonta ja se pätee myös tähän todella hyvin. Siihen oppimiseen sisältyy paljon muutakin kuin se mitä tapahtuu kuvanmuokkausohjelmassa. Täytyy oppia tuntemaan toinen, jotta tietää mitä kaikkea ja miten ilmaistuna asian haluaa mainosmateriaaliin tuoda esiin.

Niko Ranta

UUTISKIRJE TILAUKSEEN !

Uutena uutiskirjeen tilaajana saat -10% ensimmäisistä valmisohjelmista.

Uutiskirjeen tilaajana tiedät myös ensimmäisten joukossa tarjouksista ja kampanjoista!

 

Uudet ohjelmat / tarjoukset / kampanjat

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.